Running Therapie
Zit u niet lekker in uw vel en bent u op zoek naar een actieve en effectieve manier om uw situatie te verbeteren?
Dan is de cursus Runningtherapie iets voor u...
Wat is Runningtherapie?
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de 'rustige duurloop' ten behoeve van mensen met stressgerelateerde of andere psychische klachten zoals depressie of burn-out.
Bij het PMC-Halderberge kunt u verantwoord en ontspannen hardlopen onder deskundige begeleiding van een runningtherapeut of sport-fysiotherapeut.
Of u nu sportief of minder sportief bent aangelegd, Runningtherapie is voor iedereen een mogelijkheid om verantwoord in beweging te komen en zich beter te gaan voelen.
Wat doet Runningtherapie?
Runningtherapie biedt u de mogelijkheid de weg te vinden naar herstel en welbevinden. Runningtherapie geeft u motivatie, inspiratie en kracht zodat uw plezier in uw leven toeneemt.
Door het lopen versterkt u niet alleen uw hart- en vaatstelsel en daarmee uw gezondheid maar brengt u vooral ook uw gedachten tot rust. Dit heeft tot gevolg dat u zich een vrijer en opgewekter mens voelt.
Natuurlijk lost Runningtherapie niet alle problemen op, maar uit diverse onderzoeken is wel gebleken dat Runningtherapie leidt tot duurzame verbetering. Niet voor niets zeggen alle psychologen dat consequent bewegen goed is voor lichaam en geest.
Hoe werkt Runningtherapie?
Als mensen met geestelijke of ondefinieerbare lichamelijk klachten bij een arts, psycholoog of psychiater komen zal één van de eerste vragen van dehulpverlener zijn: "doet u aan lichaamsbeweging?".
Lichaamsbeweging is geen alternatieve gezondheidszorg. Lichaamsbeweging en in het bijzonder hardlopen is een medicijn tegen veel lichamelijke en geestelijke klachten. Over het algemeen vinden veel mensen het veel makkelijker om de voorgeschreven medicijnen te slikken dan het sportadvies van de arts op te volgen. Maar juist dit sportadvies is van essentieel belang voor herstel op de lange duur. Runningtherapie wordt in de richtlijn depressie aanbevolen als eerste stap in de behandeling van depressie.
Runningtherapie is het leren plezier hebben in beweging (hardlopen). Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor Runningtherapie.
Het bestaat uit een rustige duurloop waarbij je geen prestatie hoeft te leveren maar gewoon plezier beleeft aan de inspanning waartoe u zichzelf hebt uitgedaagd.
De rustige duurloop zal gedurende de therapie wel in afstand toenemen wat een gunstig effect heeft op o.a. de aanmaak van dopamine, endorfine, serotonine en op de afname van de afgifte van cortisol (stresshormoon). Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en verbetert uw stemming.
Runningtherapie helpt bij:
Stress
Een depressie of sombere gevoelens
Het gevoel van "een te vol hoofd"
Herstel van een burn-out
Het ontwikkelen van een gezonde levensstijl
Het verminderen van overgewicht
Psychosomatische klachten
Hyperactiviteit
Overspannenheid
Het verminderen van angstklachten of paniekaanvallen
Terugvalpreventie bij een depressie of een burn-out
Wat houdt een cursus Runningtherapie in?
De cursus Runningtherapie bestaat uit 12 weken looptraining, waarin u gevraagd wordt 3 maal per week hard te lopen. Er wordt in deze 12 weken 9 maal in groepsverband getraind. Daarnaast wordt u de mogelijkheid geboden telefonisch de training die niet onder begeleiding plaatsvond te evalueren.
Tijdens de training wordt hardlopen afgewisseld met wandelen (rustige duurloop) zodat u na 12 weken ongeveer een half uur aaneengesloten kunt hardlopen.
Elke looptraining duurt 60 minuten waarbij we een uitgebreide warming-up doen, een loopschema uitvoeren en daarna eindigen met een cooling-down waarin extra aandacht aan ademhalingstechnieken gegeven wordt. De looptraining wordt altijd aangepast aan uw eigen (beweeg) mogelijkheden, zodat iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen aan de cursus.
Voordat u begint met de looptrainingen krijgt u eerst een individuele intake waarbij u vragenlijsten invult en er een conditietest wordt afgenomen. Aan de hand daarvan worden uw persoonlijke doelen vastgesteld. Na elke looptraining (zowel die in groepsverband als individueel) vult u een hardloop logboek in en na vier en acht weken vindt een evaluatie plaats.
Uw logboek wordt geëvalueerd en uw persoonlijke doelen worden bijgesteld.
Hierdoor worden uw (fysieke en mentale) vorderingen continu bijgehouden. Na 12 weken vindt er een eindevaluatie plaats. Daarbij wordt er ook informatie gegeven over mogelijke doorstroom naar een loopvereniging, sportschool of individueel loopschema om uw nieuwe actieve leefstijl vast te houden.
Wat heb ik nodig voor de Runningtherapie?
Draag makkelijk zittende sportkleding en schoenen (het liefst met demping) zodat u actief bezig kunt zijn.