Homepage

Oedeemtherapie: vocht afvoeren verlicht

Na een ongeval of operatie kan er een storing ontstaan in het lymfesysteem. Uw lichaam houdt daardoor te veel vocht vast en kan een plaatselijk zwelling ontwikkelen. Dit wordt officieel oedeem genoemd. Dat voelt niet alleen pijnlijk, maar kan ook ontstekingen veroorzaken.

Oedeemtherapie helpt vocht af te voeren door gericht te masseren en verzacht daarmee ondermeer de pijn. Onze oedeemdeskundige is volgens de methode Casley Smith opgeleid.

Oplossing voor vochtophoping
Normaal gesproken lost het lichaam een vochtophoping zelf op. Maar wanneer u een ongeval heeft gehad of geopereerd bent, dan kunnen er lymfknopen of -vaten beschadigd zijn en moet het vocht een andere uitweg zien te zoeken. Om die nieuwe weg te vinden, heeft uw lichaam hulp nodig. Gerichte oedeemtherapie biedt u deze helpende hand. 

Masseren helpt
De therapie bestaat uit ondermeer uit manuele lymfdrainage. Dit is een massagetechniek die het vochtafvoerende systeem bevordert. Eén behandeling kan al verschil maken. Het helpt de bewegingsmogelijkheden van bijvoorbeeld uw arm of been te vergroten en vermindert de vaak pijnlijke spanning van de zwelling. Om het effect te behouden zijn meerdere behandelingen noodzakelijk.

Veelgestelde vragen
Is oedeem te genezen?
Lymfoedeem lijkt/is vooralsnog niet te genezen. Oedeemtherapie is vooral gericht op het beperken en voorkomen van de toename van het oedeem.

Wordt oedeemtherapie vergoed?
Niet alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 9 behandelingen worden vaak wel vergoed uit de Aanvullende Verzekering, mits u deze heeft afgesloten. Alle vervolgbehandelingen worden vergoed uit de Basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Ben je zomaar oedeemtherapeut?
Om oedeemtherapeut te worden moet eerst de fysiotherapieopleiding worden gevolgd waarna de fysiotherapeut zich kan specialiseren tot oedeemtherapeut.

Oedeemtherapie: vocht afvoeren verlicht